Toyota jari matti latvala  s1170x600 q80 noupscale

Minun Toyotani: Ralliautoilijan suosikki

Jari-Matti Latvala ajaa Yariksella MM-sarjaa Toyotan rallitallissa. Hänen uransa alkoi Toyota Corollan GT:n puikoissa.
 
Miksi Toyota Corolla GT AE86?
”Siitä autosta koko ralliurani lähti käyntiin. Toukokuun alussa 16 vuotta sitten aloin ajaa nuorten luokan Rallisprintiä Kalajoella. Olin silloin 16-vuotias. Kiersin vuoden aikana 26 kilpailua, joista voitin 24. Kaksi kertaa olin toisena.”
 
Millaisessa käytössä auto on nyt?
”Corolla GT on entisöitynä moottoriurheilumuseossani JM-Rally Parc Ferméssä Tuurissa. Vaikka auto ei ole enää käytössä, istahdan pari kertaa vuodessa sen rattiin. Siitä tulee aina hyvä fiilis.”
 
Mikä Corolla GT:ssä on parasta?
”Auton vahvuus on 1600-kuutioinen, 16-venttiilinen moottori. Siinä on erittäin hyvä teho-painosuhde. Se tuottaa yli 200 hevosvoimaa, ja auto painaa noin 950 kiloa. Mitä enemmän moottorissa on voimaa, sitä enemmän auto kiihtyy, ja mitä kevyempi auto, sitä parempi pysähtyvyys. Myös ajotuntuma on hyvä.”
 
Paras muistosi Corolla GT:stä?
”Paras fiilis oli, kun iso kierroslukumittari hipoi 9 000:ää kierrosta. Silloin auton ääni oli parhaimmillaan, kirkas ja kiekuva. Korkeilla kierroksilla tunsi, että nyt mennään!”
 
Montako Toyotaa tallissasi on?
”Ralliautoja on nyt 12, ja vielä on pari autoa tulossa. Toyotia on kolme: Corolla GT:n lisäksi Corolla WRC ja Celica GT. Corolla WRC on entinen Carlos Sainzin auto. Hän ajoi sillä rallia vuonna 1999, ja sillä myös rakensin omaa ralliuraani. Auto vei minua urallani merkittävästi eteenpäin.”
 
Miten alun perin päädyit Toyotaan?
”Nuorten luokan Rallisprintin sääntöjen puitteissa Corolla GT AE86 oli paras auto, joka oli saatavissa: se oli nopein takavetoinen auto.
 
Paljonko ajat vapaa-ajalla?
”Siviiliajoa tulee 50–60 000 kilometriä vuodessa. Osallistun myös Historic Rallyyn vanhoilla autoilla. Harrastus alkoi vuonna 2009 Ford Escortilla, ja myöhemmin siirryin Audi Quattroon. Nyt on rakenteilla Toyota Celica. Toyota on minulle läheisin, koska aloitin sillä ralliurani. Minulle merkitsi paljon, kun Toyota palasi rallin MM-sarjaan pitkän tauon jälkeen.”

 

Kuka?

  • Asuu Pohjois-Helsingissä avopuolisonsa, tv-kasvo Maisa Torpan kanssa. Harrastaa suunnistusta kesäisin ja hiihtoa talvella. Innokas mökkeilijä ja vesiurheilun ystävä.
  • Isä Jari Latvala on myös ralliautoilija. Hän on voittanut urallaan muun muassa rallin Suomen mestaruuden.