Verkoittuvat autot pienempi s1170x600 q80 noupscale

Verkottuneet autot ovat täällä

Verkottuneet eli tietoa keräävät autot lisääntyvät liikenteessä. Pian uudet autot osaavat hälyttää tarvittaessa apua.

Kansainvälisen autoliton FIA: n tekemän tutkimuksen mukaan niin sanotut verkottuneet autot keräävät yksityiskohtaisia tietoja auton käytöstä. Tutkimuksessa mukana olleet autot tallensivat tietoja esimerkiksi siitä, mihin ne oli pysäköity ja miten penkkien säätöjä oli muutettu, millä kierrosluvuilla moottoria oli käytetty ja olivatko turvavöiden esikiristimet aktivoituneet

Autoliiton viestintäpäällikön Jukka Tolvaksen mukaan vastedes autot välittävät entistä enemmän dataa.
”Se tuo monia autoilijoita hyödyttäviä mahdollisuuksia. Kuluttajan pitäisi kuitenkin itse saada päättää, kuka tietoja käyttää ja mihin tarkoitukseen.”

Tietoja keräämällä pyritään lisäämään muun muassa liikenneturvallisuutta ja palvelemaan autoilijoita. Esimerkiksi vuoden 2018 keväällä uusiin autoihin tulee pakolliseksi e-Call-järjestelmä, joka hälyttää apua automaattisesti, jos autolla ajaa kolarin. Palvelu välittää paikkatiedot hätäkeskukseen. Tulevaisuudessa ajotietokoneiden vikakoodit saattavat siirtyä suoraan huoltoliikkeelle ja ongelmiin voidaan puuttua nopeammin.

”Jos auto vuotaa öljyä, on mahdollista, että se huomataan vasta, kun moottori leikkaa kiinni. Jatkossa auto saattaa ilmoittaa viasta ajoissa ja hälyttää hinauspalvelun tai korjaajan paikalle. Huoltoajan voi kenties varata nappia painamalla”, Tolvanen visioi.

Hyvin monet uudet Toyota-mallit osaavat jo nyt kertoa, missä reitin varrella on edullisinta tankata ja vähiten ruuhkaa.