Islanti4 s1170x600 q80 noupscale

Ympäri upean Islannin

Islanti on kuin tehty autolomaa varten. Muutamien satojen kilmetrien matkalla näet viehättäviä kyliä ja upeita luontoelämyksiä.

Tasanko höyryää. Maankuoren rakosista ja kivien koloista tuprahtelee rikille tuoksahtavia kaasuja. Purojen vesi on kiehuvan kuumaa. Huomion varastaa pieni vesimonttu, jonka pinta nousee, laskee ja poreilee. Yhtäkkiä siihen kasvaa suuri kupla, joka repeytyy kuumaa vettä ja höyryä sylkeväksi patsaaksi. Se on Strokkur-geysir, eikä sitä voi katsella hätkähtämättä – ei siltikään, vaikka on nähnyt purkauksen jo monta kertaa, aina muutamien minuuttien välein.

Tämä Islannin lounaisosassa sijaitseva geoterminen alue on maan suosituimpia nähtävyyksiä ja monesti ruuhkainen, mutta nyt on rauhallista. Kannatti herätä aikaisin, ennen Reykjavíkista päiväretkelle lähteviä busseja, ja ajella puolentoista tunnin automatka pääkaupungista halki kesäaamun valoisan tyhjyyden. Ympärillä oli vain tuulessa heiluvia heiniä, hevosten rykelmiä ja satunnaisia, keskelle tietä­ seisoskelevia lampaita.

Saari on kuin tehty autolomalle

Islanti on luonto- ja maisemakohteena omaa luokkaansa. Kuumien lähteiden ohella on aktiivisia tulivuoria ja kummallisiin muotoihin jähmettyneitä laava­kenttiä. On mahtavia jäätiköitä ja hiekkarantoja, vuonoja ja vuorijonoja, vesiputouksia.

Hienointa on, että kaikki tuo on miltei kuin tarjottimella, kun Islantia kiertelee autolla; monet tärkeimmistä luontokohteista ja -nähtävyyksistä sijaitsevat aivan päätien varrella tai sen lähettyvillä. 1340 kilometriä pitkä kehätie vie saarimaan ympäri. Se on kapea, mutta päällystetty ja hyväkuntoinen. Liikennettä on monin paikoin todella vähän; monesti voi ajella kymmeniä kilometrejä kohtaamatta ketään tai mitään.

Pakettiautosta tehtyä asuntoautoa on näppärä ajaa. Vuode sekä pieni keittiö kulkevat kätevästi mukana.

Älä ohita pieniä kyliä

Kehätien vierellä ovat myös useimmat kylät. Niitä on niin harvakseltaan, ettei kannata hurauttaa yhdenkään ohi. Víkissä pysähdymme tankkaamaan ja syömään, mutta myös jaloittelemaan kauniille, pikimustalle ja liki autiolle laavahiekkarannalle, jota reunustavat levän peittämät kivijärkäleet.

Lähettyvillä, Dyrhólaeyn luonnonsuojelualueella, ihailemme merestä törröttäviä kivipatsaita ja -kaaria sekä korkeita kalliojyrkänteitä, joiden koloissa pesivät linnut. Hellyttävimpiä siivekkäitä ovat kovaa tuulta vastaan taistelevat oranssijalkaiset, kirjavanokkaiset lunnit.

Höfnin kylästä jäävät mieleen sataman kalastusveneiden yllä kirkuvat lokit ja Pakkhús-ravintolan keisarihummereista tehty maukas keitto. Viihtyisästä ravintolasta saa merenherkkujen lisäksi lähitilojen antimia: lammasta, ankkaa ja possua.

Viehättävimmäksi kyläksi osoittautuu Seydisfjördur itärannikolla. Vaaleansinisen kirkon ja eriväristen omakotitalojen rykelmä lepää syvänsinisen, jyrkkäpiirteisen vuonon pohjukassa. Ympärillä nousevat lumen koristamat vuoret. Jossakin solisevat vesiputoukset hiljakseen.

Kylän elämä vilkastuu, ja pankkiautomaatilla ja kahvilassa on hetken aikaa jonoa, kun Tanskasta lähtenyt autolautta tyhjentää lastinsa satamaan.

Hverir-tasangolla mutakuopat kuplivat ja kivikeot sihisevät.

Taianomaista tunnelmaa

Kylät ovat toki matkailijalle tärkeitä ravintoloineen, hotelleineen ja leirintäalueineen, mutta Islannin varsinaiset hienoudet löytyvät muualta.

Ne löytyvät esimerkiksi Jökulsárlónin taianomaisesta jäälaguunista – pienestä, syvästä järvestä, joka on syntynyt jäätikön sulamisvesistä. Livumme sen tyyntä pintaa pitkin veneellä, joka puikkelehtii jäälohkareiden keskellä. Ne välkehtivät auringossa turkooseina, valkoisina ja hiekan viiruttamina. Kun olemme ihan hiljaa, kuulemme, miten maisema narahtelee ja poksahtelee.

Aivan toisen näköisiä, mutta yhtä kuvauksellisia ja omaperäisiä maisemia kohtaamme maan koillisosasta, joka on tuliperäisesti hyvin aktiivista aluetta. Hveririssä levittyy kukkuloiden rajaama, vahvasti rikinkatkuinen tasanko.

Sulfiittikaasut ovat värjänneet maaperän okrankeltaiseksi, punaruskeaksi ja oranssiksi. Polkuja voi kävellä tulikuumina kuplivien mutakuoppien luo ja höyryäville kivikeoille, jotka säikyttelevät sihinällään.

Vinkkejä matkalle:

  • Autoilusta: Avis, Budget, Europcar ja Hertz ovat lentokentällä. Reykjavíkissa on paikallisiakin autonvuokrausyrityksiä. Pakettiautosta tuunatut asuntoautot ovat käteviä, koska majoitusta on vähän. Niitä vuokraa muun muassa Happy Campers, happycampers.is Sisämaan ylängöllä tarvitaan nelivetoautoa.
  • Herkuttele Reykjavíkissa: Fish Companyn modernissa kellariravintolassa syödään sesongin vihanneksia, lammasta ja lähivesien saaliita. Vesturgötu 2a, Grófartorg, fiskfelagid.is
    Tyylikäs ja tasokas Grillmarkadurinn tarjoaa grillattuja kala-, liha- ja riistaruokia kauniisti ja kekseliäästi. Lækjargata 2A, grillmarkadurinn.is
    Kodikas Reykjavík Roasters -kahvila paahtaa itse kahvipavut ja sen leivonnaiset ovat herkullisia. Kárastígur 1 ja Brautarholt 2, reykjavikroasters.is
  • Yövy: Majoitus on kallista ja sitä on rajoitetusti; etenkin keskikesällä varaukset on tehtävä hyvissä ajoin.Fosshótel ja Icelandair Hotels -ketjuilla on hotelleja eri puolilla maata, fosshotel.is ja icelandairhotels.com Hotel Edda tarjoaa vaatimattomampaa kesämajoitusta, hoteledda.is
  • Miten mennä? Finnair ja Icelandair lentävät Reykjavíkin kansainväliselle kentälle Keflavíkiin.