Toyotaplus 042019 turvallista matkaa2 cf87078f 8c58 48a6 945d e872c8cd9eb9 s1170x600 q80 noupscale

Turvallista matkaa!

Ennen pitkää ajomatkaa on hyvä tarkistaa, että auto on huollettu valmistajan ohjeiden mukaisesti, renkaat ovat kunnossa ja että tuulilasi on puhdas myös sisältä. Turvalliseen ajamiseen liittyy myös riittävä taukojen pitäminen.

Joululomilla moni perhe lähtee autolla sukuloimaan eri puolille Suomea. Muutama seikka tulee kuitenkin ottaa huomioon ennen pitkää ajomatkaa. Tärkeää on muun muassa se, ettei ajamaan tulisi koskaan lähteä väsyneenä, stressaantuneena tai suuren tunnekuohun vallassa. Erityisesti pitkillä ajomatkoilla on myös hyvä vaihtaa välillä kuljettajaa, jos mahdollista.

Taukojen merkitystä ei voi koskaan korostaa liikaa, sillä kuljettajan tarkkaavaisuus ei saa herpaantua kesken matkan.

Ratsaa renkaat

Tiesitkö, että auton renkaan ja tienpinnan välinen kosketuspinta on vain reilun kämmenen kokoinen? Renkaiden pito ratkaisee koko ajoneuvon hallinnan. Pito-ominaisuudet korostuvat erityisesti sadekelillä sekämärällä, jäisellä tai lumisella tiellä ajaessa.

Renkaat ovat yleisin auton tekninen taustariski kuolonkolareissa – noin joka viidennessä kuolonkolarissa mukana olleen auton renkaissa on ollut huomauttamista.

Nastallisia renkaita saa käyttää pääsääntöisesti marraskuusta aina maaliskuun loppuun. Nastarenkaita voi käyttää muunakin aikana, mikäli keliolosuhteet niitä edellyttävät. Talvirengaspakko on joulukuusta helmikuun loppuun.

Onko ajoasentosi oikea?

1. Nosta istuin riittävän korkealle, jotta näet hyvin kaikkiin suuntiin.
2. Varmista, että yletyt rattiin hyvin, käsien pitäisi olla lievässä koukussa, ei missään nimessä kokonaan suorina. Sama sääntö koskee auton polkimia, kaasujalka ei saa olla suorana.
3. Selän ja reiden kulman olisi hyvä olla yli 90 astetta.

Vältteletkö pimeällä ajoa?

Joudutko hämärässä tai pimeässä keskittymään entistä enemmän ajamiseen? Siristeletkö silmiäsi? Nämä merkit voivat kertoa heikentyneestä hämäränäöstä. Huono hämäränäkö voi johtua esimerkiksi taittovirheestä, joka on helppo korjata silmälaseilla. Hämäränäöllä tarkoitetaan sitä, miten silmä sopeutuu eri valaistusolosuhteisiin ja näkee pimeässä kontrasteja.

Myös likainen ja rikkinäinen tuulilasi vaikeuttaa ajamista, ja on siten turvallisuusriski. Tuulilasi kannattaa aina pestä myös sisäpuolelta, sillä se ehkäisee huurtumista ja parantaa näkyvyyttä.

Malta pitää taukoja!

Jokaisen lähipiiriin kuuluu varmasti ihminen, joka haluaa ajaa posottaa koko matkan ilman yhtäkään pysähdystä. Lapset on pissatettu juuri ennen autoon hyppäämistä ja eväätkin pakattu, ettei vaan tarvitse pysähtyä kesken matkan.

Oikeasti tauot pitäisi osata mieltää osana matkaa. Määränpää ei katoa mihinkään, vaikka saapuisi perille tuntia myöhemmin. Ajaminen vie energiaa ja erityisesti pimeään aikaan ajaminen voi olla myös raskasta. Siksi on tärkeää juoda, syödä ja jaloitella säännöllisin väliajoin. Raskas ateria väsyttää, joten syö matkan aikana vain kevyesti.

Monessa uudessa autossa on kuljettajan vireyden valvontajärjestelmä, joka tarkkailee kuljettajan ajotapaa ja ehdottaa taukoa, jos keskittymisessä näkyy herpaantumisen merkkejä. Järjestelmä tarkkailee muun muassa ohjausliikkeitä ja kaasun sekä jarrun käyttöä. Ota ehdotukset vakavasti!

Tekemistä takapenkille

Entä miten pitää takapenkin väki tyytyväisenä? Älypuhelimet ja tabletit ovat nykyaikana takuuvarma ajanviete, mutta jos haluaa joskus irrottaa lasten nenät luureista, tekemistä kyllä keksii. Koko perheen yhteinen levyraati on takuuvarma hitti, ja siitä voivat innostua jopa yrmeät teinit. Monille eväiden syönti autossa on matkan kohokohta.

Jos matka katkeaa…

Joskus automatka voi katketa yllättävästä syystä. Pakkassäällä ei auton kyytiin kannata koskaan hypätä pelkissä sisävaatteissa. Auto kylmenee pakkasella nopeasti, ja avun saapuminen voi joskus kestää. Ota ennen pitkää matkaa tarpeelliset tukipuhelinnumerot valmiiksi ylös.

Mukavaa matkaa!

Asiantuntijana yhteyspäällikkö Tapio Heiskanen, Liikenneturva