Vaihda vapaalle kotka1 s1170x600 q80 noupscale

Saunan lämpöön

Yleisessä saunassa pääsee keskustelemaan kaikesta maan ja taivaan väliltä tuiki tuntemattomien kanssa. Saa olla ihan hiljaa tai osallistua. Yleiseen saunaan voi tulla juuri sellaisena kuin on. Kävimme saunomassa Kotkan Kipakan, Vantaan Kuusijärven ja Turun Saukkorannan saunassa.

Saunan hyvää tekevä vaikutus on suomalaiselle kokemusperäisesti itsestäänselvää. Nyt se on todistettu myös tieteellisesti. Itä-Suomen yliopiston yli 20 vuoden seurantatutkimuksen mukaan useita kertoja viikossa saunovat kärsivät vähemmän kohonneesta verenpaineesta kuin harvemmin saunovat. Heillä on myös pienempi sydänkuoleman ja dementian riski. Isoimmat hyödyt saavat 4–7 kertaa viikossa saunovat. Ei kun saunaan!


Savusaunan syliin

Kuusijärvellä Sipoonkorven kansallispuiston kupees­sa savusaunan lämmöstä pääsee pulahtamaan järveen kuin jossain kaukana. Matkaa Helsingin keskustaan on silti vain parikymmentä kilometriä.

Ensin iskee epäilys. Parkkipaikka on suuri ja autoja paljon. Mahtaako­ saunaan edes mahtua? Ei hätää, moni Kuusijärvelle tulija livahtaa suoraan metsän siimekseen lenkkipoluille. Sitä paitsi laajassa pihapiirissä saunojat hajaantuvat tehokkaasti. Kahteen savusaunaan ja kaikkiaan neljään sähkösaunaan mahtuu paljon porukkaa.

Saunamaksut hoituvat päärakennuksessa, jossa on myös kahvila. Siellä ensikertalaisia opastetaan ystävällisesti paikan tavoille. Miehille ja naisille on omat puolensa. Vaatteet kannattaa vaihtaa päärakennuksessa, jossa tavarat saa lukollisiin kaappeihin. Sieltä löytyvät myös suihkut ja sähkösaunat, kaksi miesten ja kaksi naisten puolella.

Pienemmässä savusaunassa kuutisen saunojaa mahtuu mukavasti lauteille, isompi porukka joutuu jo tiivistämään. Suuressa savusaunassa lauteita on useammalla korkeudella. Aivan oven vieressä on vielä penkki kepeimpien löylyjen ystäville.
Löylyt ovat pehmeät, mutta ylemmillä lauteilla on kuuma. Vakikävijä opastaa ottamaan takapuolen suojaksi laudan saunan eteisestä. Oma peflettikin kannattaa olla mukana, jos haluaa varmistaa, ettei takamus nokeennu. Sekasaunoissa kylvetään uima-asuissa.

Saunasta kannattaa ehdottomasti­ käydä myös uimassa, vaikka kylmä vesi hirvittäisi. Pienen pulahduksen jälkeen olo on euforinen.
Kuusijärven sauna,Kuusijärventie 3, Vantaa,cafekuusijarvi.fi/saunat
 
Kuusijärven savusaunasta voi pulahtaa avantoon.
 

Saunaidylli merinäköalalla

Turun Ruissalossa metsän kainalosta löytyy Saukkorannan puulämmitteinen sauna meren rannalla. Pumppu pitää avannon avoinna läpi talven.

Silta on rajana. Sen ylitettyään astuu omaan maailmaansa, keskelle­ luontoa. Tie kiemurtelee metsän sylissä halki Ruissalon. Kohta näkyy kyltti oikealle: Talviuintikeskus. Vielä­ hiekkatietä kilometri ja edessä on paratiisi.
Pihapiirissä on vanha, keltainen hirsihuvila, avantouintiseura Saaronniemen Saukkojen tukikohta. Siellä maksetaan saunamaksu, kahvilasta saa pientä purtavaakin.

Sitten pieni matka rantaan ja pukuhuoneeseen vaihtamaan uima-asu. Pikapesulle mereen, sillä saunassa ei ole suihkuja tai muuta pesumahdollisuutta. Ja ei kun löylyyn.

Puulämmitteisessä sekasaunassa riittää tilaa isommallekin porukalle. Lauteita on kolmessa tasossa, jokaiselle saunojatyypille sopiva sija. Rivakammista löylyistä pitävät kiipeävät heti ylimmälle orrelle.

”Tämä on ihana matka menneisyyteen, oma riittinsä. Arjen stressi huuhtoutuu mereen ja sieltä noustessa on toinen ihminen. Olo on kevyt ja saunahetki muuttuu pakostakin nauruterapiaksi”, turkulaiset Riitta-­Maija Miettinen ja Tarja ­Tuovila sanovat.
Ystävykset yli 30 vuoden takaa vakuuttavat, että Saukkorantaan on satunnaisenkin saunojan hyvä tulla. Saunomassa ja uimassa käy paljon vakioporukkaa, mutta tunnelma ei ole silti sisäänpäinlämpiävä.

”Täällä on kannustava ja mukava ilmapiiri. Voi jutella muiden kanssa tai olla itsekseen. Täällä käy monen ikäisiä, miehiä ja naisia suurin piirtein saman verran.”

Pihapiirissä on grillipaikka, jossa­ voi nauttia eväitä ja paistaa makkaraa. Kylmällä kaudella päärakennuksen takkatuli houkuttaa jäämään vielä­ hetkeksi.

Saukkorannan sauna, Tammirannantie 39, Turku, saaronniemensaukot.fi

 

Kotkan Kipakan pukuhuoneessa parannetaan maailmaa.

 

Historiallinen saunakokemus

Kotkan Hovisaarelta löytyy kaupungin viimeinen yleinen sauna. Moni sen löylyissä kylpevä on käynyt samassa saunassa jo lapsena. Se maaginen kolina, kun mummot sekoittivat läkkipeltiämpäreihin sopivia pesuvesiä!

”Ja me lapset juoksimme pesukaivon ympäri, emmekä tietenkään kuunnelleet, kun äidit kielsivät juoksemasta. Silloin täällä ei ollut vielä­ suihkuja, mutta muuten sauna­ on tunnelmaltaan kuin ennen”, Kati Turoma ja Arja Flink muistelevat­ lapsuutensa saunareissuja 50- ja 60-luvuilla Kotkan Hovinsaarella sijaitsevaan yleiseen saunaan.

Pitkälle sotien jälkeen kaupunkikodeissa oli kylpyhuoneita ja saunoja harvassa. Ihmiset kävivät kylpemässä yleisissä saunoissa. Kotkassakin saunoja oli useita. Saunaseura Kipakan ylläpitämä sauna on niistä ainoana jäljellä.
Sauna on esteettisyydessään vailla­ vertaa. Pukuhuoneen kalustus on alkuperäinen, kauniisti kunnostettu.­ Pesuhuoneen kirkkaanpunainen pesukaivokin on paikoillaan. Osa vakiokävijöistä sekoittaa pesuvetensä­ edelleen siinä. Niin on tehty aina ennenkin!

Hämärässä löylyhuoneessa on muhkea kiuas, joka lämpiää öljyllä.
”Se palaa niin puhtaasti, ettei haise.­ Lämmitys kestää kolmisen tuntia, sitten kiuas antaa hyvät löylyt viitisen tuntia”, kertoo tänä perjantaina lämmitysvuorossa oleva Matti­ Killi.

Saunojia käy viikoittain 20–30, ja heistä valtaosa on miehiä. Toisinaan naisia ei käy yhtäkään, joten naisille on varattu­ lyhyempi saunomisaika.

Sauna ehti olla pois käytöstä parikymmentä vuotta, kunnes muutama innokas päätti avata sen uudelleen vuonna 2000. Alun perin miehille ja naisille oli omat puolet, nyt käytössä on vain toinen saunoista. Vapaaehtoisvoimin pyörivä yleinen sauna on varsinainen kulttuuriteko.
Saunaseura Kipakka,Saarenkatu 4, Kotka,saunaseurakipakka.fi