Vaihdavapaalle7 9e5214e3 f117 4d10 b6fb 7143390ff0a9 s1170x600 q80 noupscale

Luonnon syliin

Haltian ja Hämeen luontokeskukset tarjoavat luontoelämyksiä koko perheelle.

”Valmiina lähtöön?” Haltian luontokeskuksen ovella on vilskettä. Rachel, Ally, Ben ja Kaitlyn ovat saaneet liukulumikengät jalkaansa. Wisconsinilaisen porukan vahvistus, Megan Pennsylvaniasta, taistelee vielä omien kenkiensä kanssa. Ei auta kuin odottaa. Kööpenhaminassa liiketaloutta opiskeleva porukka on lentänyt Helsinkiin edellisenä iltana.

”Halusimme heti päästä tositoimiin!” Ben vitsailee.

Lumen peittämä metsäinen maisema saa vierailijoilta täydet pisteet. Porukka kertoo ikävöineensä lumisia talvipäiviä Kööpenhaminassa.

”On ihanaa päästä kävelemään keskelle metsää. Tämä muistuttaa meitä kotipaikkakunnastamme. Emme ole nähneet näin paljon lunta ja luontoa aikoihin”, Rachel toteaa.

Luontokeskus Haltian palvelupäällikkö Liisa Neuvosen mukaan altai-suksia eli liukulumikenkiä vuokrataan talvisaikaan todella paljon.

”Nousukarva suksen pohjassa estää lipsumisen ylämäessä mutta mahdollistaa mäenlaskun polulla alas tultaessa”, Liisa opastaa.

Haltian päänäyttelyn keskiössä on valtava sotkan muna, jonka sisällä pääsee ihastelemaan taiteilija Osmo Rauhalan teosta Peliteoria.

Hyvä lounas ja pieni kävely

Tyypillisesti vierailijat käyvät pienellä kävelyllä, syövät lounaan ravintolassa­ ja kiertävät näyttelyn. Arkisin keskuksessa on hiljaista, kun taas kauniina viikonloppupäivänä keskuksen­ parkkipaikka pullistelee täyteen ahdettuna. Liisa toivoisikin, että erityisesti eläkeläiset innostuisivat tulemaan arkena Haltiaan. Vain kymmenisen prosenttia Haltian kävijöistä on turisteja. Juuri nyt keskuksen aulassa kuulee ainakin englantia, ranskaa ja saksaa.

”Onneksi täällä on lunta, nyt saamme hyviä reissukuvia”, farkkuihin ja huppariin sonnustautunut Stuart iloitsee.

Stuart ja hänen puolisonsa Ying Sui ovat saapuneet Englannista viikon vierailulle Helsinkiin. Nyt edessä on kymmenisen kilometrin taivallus Haukkalammen luontomajalle ja takaisin. Ying Sui nappaa naulakosta­ toppatakin, villapipon ja paksut­ hanskat. Vaimon varusteet ovat vaellukselle varsin kohdallaan, mutta kuinkahan Stuart pärjää?

”Ehkä olen perienglantilainen, sillä en ole miettinyt varusteita laisinkaan. Aion vain lähteä polulle ja toivoa parasta”, Stuart huikkaa ja suuntaa kohti ovea.

Kodan suojissa

Pihalla kohoaa sinisellä telttakankaalla verhottu kota. Savu tuoksuu,­ sillä kodan keskellä rätisee nuotio.­ Opettaja Marianna Pärssinen ojentaa 9-vuotiaalle Jesselle tirisevän makkaran. Kirkkonummen Heikkilän ala-asteen retki luontokeskus Haltiaan on päättymässä. Vahtimestari Pino Tortorelli kohentaa tulta ja asettaa lisää makkaroita ritilälle. Retkipäivä on herättänyt innostusta.

”Tänä aamuna lapsia ei tarvinnut koota yhteen, vaan he odottivat meitä valmiina lähtöön koulun pihalla”, Marianna kertoo.

Lapset syövät makkaroitaan ja juovat mehua mietteliäinä. Luontokeskuksen näyttelytilassa lauloi kesäisesti peippo, kun lapset pääsivät kellimään pehmeälle lattialle ja kuuntelemaan luonnon ääniä. Karhun murina ja veden solina loivat erilaisia tunnelmia.

”Siihen huoneeseen palaisin mielelläni uudestaan, vain silmät kiinni kuuntelemaan”, Marianna toteaa.

Valtavan sotkan munan sisällä lapset pääsivät tutustumaan kalevalaisiin myytteihin. Yksi huone on kuitenkin kaikkien lasten mielestä ollut ylitse muiden.

Haltian luontokeskuksessa voi käydä karhunpesässä.

”Karhun turkki tuntui niin pehmoiselta sormien alla”, seitsemänvuotias Vuokko sanoo.

Luontokeskus Haltian näyttelyssä lasten ehdoton suosikki on sokkeloinen karhunpesä. Ahtaiden tunnelien läpi pääsee mönkimään kammioon, jonka perällä odottaa mikäpäs muu, kuin talviuntaan uinuva täytetty karhu.

Luontokeskus Haltia, Nuuksiontie 84, Espoo. Haltia.com

Luonto tarjoaa vapauden

Kelopuinen portti johtaa Hämeen luontokeskukselle. Puuterilumeen on painunut paksun pyöränrenkaan jälki. Fatbikella nietoksessa kaahaa tottuneesti liikunnanohjaaja Henna-Riikka Koskelainen.

”Luontokeskukselta lähtevää Ilvesreittiä kävelemällä pääsee nopeasti hauskalle vetolossille”, Henna-Riikka vinkkaa.

Lossi vie hänet viiden kilometrin päässä sijaitsevalle Toralahden laavulle. Henna-Riikan suosikkikohde on noin kilometrin päässä sijaitseva Myllylahden laavu.

”Menen laavulle kuuntelemaan luonnon ääniä ja bongaamaan lintuja. Luonnossa liikkuminen merkitsee minulle vapautta. Voin pysähtyä omien ajatusteni äärelle tai vain jatkaa matkaa

Henna-Riikka ja hänen miehensä Joonas Koskelainen työskentelevät luontokeskusta vastapäätä sijaitsevassa Eerikkilän urheiluopistossa. Tämän vuoden aikana heidän on tarkoitus opettaa lumikenkäilyä, hiihtoa ja maastopyöräilyä myös luontokeskuksen asiakkaille. Hämeen luontokeskus on vasta auennut remontin jälkeen.

”Haluamme, että uudistettu luontokeskus tarjoaa enemmän vaihtoehtoja liikuntaan, erityisesti perheille, lapsille ja nuorille”, toteaa keskuksen palvelupäällikkö Kimmo Teittinen.

Palvelupäällikkö Kimmo Teittinen kertoo, että Hämeen luontokeskuksen uudistus toi lisää tekemistä varsinkin lapsiperheille.

Hämeen luontokeskus vuokraa pikkulasten kantorinkkoja, pilkkivarusteita, suksia ja maastopyöriä. Lainaksi saa esimerkiksi kumisaappaita ja sadeasuja lapsille.

”Luonnossa liikkuminen ei saisi rajoittua varusteisiin. Haluamme, että kaikilla on mahdollisuus päästä kokeilemaan erilaisia lajeja ilman, että varusteita tarvitsee erikseen ostaa. Vuokraamme myös reppuja, joihin on pakattu valmiiksi eväät, kartat ja vähän ohjelmaa koko perheelle”, Teittinen kertoo.

Sisällä klapit on kannettu ovenpieleen muuratun takan lähelle. Ikkunasta näkyy Ruostejärvi, johon on hakattu kaksi avantoa. Sen eteen rakennetaan kevään aikana maastopyörien taitorata.

”Luonnossa liikkuminen kun on niin paljon muutakin kuin vain polkujen kävelemistä metsässä”, ­Teittinen toteaa. T+

Hämeen Luontokeskus, Härkätie 818, Letku. Luontoon.fi/hame