Toyotaplus 398512 h 5ef006a3 5b92 423e b7bd 9c53603cc47a s1170x600 q80 noupscale

Färsaarten lumoissa

Tanskalle kuuluvassa syrjäisessä saaristossa odottavat lampaiden parturoimat nurmet ja dramaattiset jyrkänteet, sympaattiset kylät ja tyhjät autotiet. Auto on täällä paras tapa liikkua. 

Saksunin kylä kurkistaa sankan sumun seasta. Erottuu vain pikkuruinen valkoinen kirkko ja vanhat tummanpuhuvat mökit, joiden katoilla viheriöi ruoho.

Tuulenpuuska työntää usvaa sivuun kuin esirippua ja paljastaa kylää ympäröivät jyrkät nurmi- ja kalliorinteet. Hevoset laiduntavat niityllä. Vieressä lepää vuorovesilaguuni, jota rajaavat louhikot, vesiputoukset ja purot.

Onkohan tässä Färsaarten vaikuttavin kylämiljöö?

Alle kahdenkymmenen asukkaan Saksun sijaitsee pääsaarella, sen luoteisrannikolla. Julkinen liikenne ei tänne ulotu, joten autoa tarvitaan.

Vuokra-autolla liikkuminen on ylivoimaisesti kätevin ja mukavin tapa tutustua tähän Atlantin eristämään hiljaiseen saaristoon, jonka maisemat saavat haltioitumaan kerta toisensa jälkeen.

Pääkaupunki on värikäs ja suloinen

Tanskalle kuuluvia Färsaaria on vaikea sijoittaa kartalle; jonnekin Islannin, Norjan ja Skotlannin keskivaiheille ne kuuluvat. Saaria on yhteensä 18, joista kuuteen pääsee autolla pitkin siltoja tai merenalaisia tunneleita. Muutamalle kulkevat autolautat.

Tiet ovat hyväkuntoisia ja liikennettä on vähän, mutta lampaat kuljeskelevat vapaina kaikkialla, niitä on varottava. Etäisyydet ovat lyhyitä ja suunnistaminen on helppoa, sillä vuoristoisilla saarilla suurin osa teistä seurailee rantoja.

Matkailijalle näppärin tukikohta on suurimmalla saarella sijaitseva pääkaupunki, noin 20 000 asukkaan Tórshavn. Se on söpön pieni ja viihtyisä kaiken värisine pientaloineen. Se on myös saariston ainoa paikka, jossa on kunnolla ravintola- ja kahvilavalikoimaa. Putiikeissa myydään muhkeita villavaatteita.

Tórshavnin satamalahtien väliin jää keskiajalta juontuva puutaloalue, joka on kuin satukirjasta. Mustaksi tervatuissa, huolella hoivatuissa mökeissä asutaan edelleen. Muutamissa on erinomaisia ravintoloita. Punaiset talot toimivat hallintorakennuksina ja virastoina.

20 000 asukkaan Tórshavn on kodikas pääkaupunki. Sataman vanhoissa kauppiastaloissa toimii nykyään ravintoloita ja kahviloita.

Suurin nähtävyys on luonto

Vesiputouksia on miltei joka suunnalla. Yksi suurimmista ja komeimmista, Fossá, pauhaa autotien vieressä, 140 metrin matkalla kahdessa osassa. Se on saarten suosituimpia nähtävyyksiä, mutta saamme ihailla sitä aivan yksin.

Miltei yhtä rauhallista on Múlafossurin putouksen luona, jota kuuluu katsella näköalapaikalta, läheltä parkkipaikkaa. Kallionkielekkeeltä mereen valuva putous on itsessään aika vaatimaton, mutta kaunis näky osana ympäröiviä jyrkänteitä ja puuttomia viheriöitä.

”Färsaarilla on erityinen hiljaisuus”, tuumaa viereen saapununut amerikkalaisturisti. ”En ole missään aikaisemmin kokenut tällaista.”

Yksi saariston kiehtovimpia puolia onkin rikkumaton luonnonrauha. Suurin osa asutuksesta on keskittynyt pääkaupungin ympäristöön ja matkailijoita on vähän. Vaikka Färsaarten suosio on nousussa, se on edelleen varsin tuntematon matkakohde.

Elämän rytmi on rauhallinen

Mitä etäämmäs ajelee pääsaaresta, sitä hiljaisemmaksi käy. Yhtenä päivänä suuntaamme Viðoyn saarelle, kauimmaiselle, jonne autolla pääsee. Juuri ketään ei näy missään. Autoradion signaali katoaa, mutta kännykkä sentään toimii.

Saarella on vain kaksi pikkuruista kylää. Kauimmaisesta, Viðareiðista, löydämme auki olevan Elisabeth-kesäravintolan. Tarjolla on tyypillisiä paikallisruokia – lampaansatulaa, riskilä-lintua ja kalaa. Jälkiruoaksi tuodaan raparperi- tai omenapiirasta kermavaahdon kera.

Asiakkaita on vain muutamassa pöydässä, mutta palvelu on todella verkkaista. Mikäpä kiire tässä. Ikkunan takana vuorenhuiput kätkeytyvät pilviin. Välillä tihuuttelee vettä, sitten pilkahtaa aurinko. On tyypillisen kolea kesäsää, joka vaihtuu yhtä mittaa.

Paluumatkalla pysähdymme tien vierelle katselemaan tyhjää merta. Yhtäkkiä rantakivien vierestä pilkistää hylkeen pää. Eläin kellahtaa hetkeksi kellumaan ja sukeltaa sitten matkoihinsa.

Luontopolkuja pitkin jyrkänteille

Färsaaret on hieno kohde patikoijalle, ja automatkallakin kannattaa tehdä ainakin pari pientä luontokävelyä. Yhden retken voi jättää viimeiseen päivään, sillä kaunis ja helppokulkuinen, noin parin tunnin reitti löytyy aivan lentokentän lähettyviltä.

Polku seurailee kirkasvetisen Leitisvatn-järven rantamia ja nousee hiljakseen ylös nurmirinnettä mereen viettävälle jylhälle kalliokielekkeelle. Kerrotaan, että viikingit työnsivät sieltä orjansa alas mereen.

Vaikka historia on synkeä, huipulta on suurenmoinen panoraama. Sieltä näkee yhdellä silmäyksellä sekä meren että jyrkänteiden päällä lepäävän järven. Jos katsoo järveä tietystä kulmasta, näyttää aivan siltä kuin se leijuisi ilmassa.

Färsaaret

Miten mennä?

Färsaarille voi lentää Atlantic Airwaysillä Kööpenhaminasta ja Norjan Bergenistä (atlantic.fo). Tanskasta kulkee autolautta (smyrilline.com).

Autoilusta

Auto kannattaa vuokrata lentokentältä. Saarilla toimii sekä kansainvälisiä että paikallisia vuokrausfirmoja.

Hyväkuntoisia päällystettyjä teitä on 600 kilometriä. Erityisen kauniit tieosuudet on merkitty karttoihin ja opasteisiin keltaisella leinikkisymbolilla. Nämä maisematiet ovat usein kapeita.

Tunneleita on paljon. Kaksi pitkää, modernia merenlaista tunnelia ovat maksullisia (noin 13 euroa).

Sää voi muuttua nopeasti ja sumu olla hetkittäin niin sakeaa, että tietä ei näy. Kesälämpötilat keikkuvat kymmenen asteen molemmin puolin.

Majoitu

Majoitus on hyvä varata ajoissa. Sitä on rajallisesti ja etenkin hotellit täyttyvät kesällä nopeasti.

Suurimmilla saarilla on keskitason hotelleja ja guesthouse-majapaikkoja. Eniten valikoimaa on pääkaupungissa Tórshavnissa.

Asunnon tai mökin voi vuokrata esimerkiksi Airbnb:n kautta. Leiriytyä saa vain leirintäalueilla, joita on parikymmentä.

Syö ja juo

Fútastova tarjoaa saaristolle tyypillisiä kala- ja liharuokia idyllisellä ravintolakujalla Tórshavnin vanhoissa kortteleissa. Kolmen ruokalajin menyy maksaa noin 70 euroa ilman viiniä. Auki vain illalla. (Gongin 5, futastova.fo).

The Tarv on rouhean tyylikäs, lihapainotteinen grilliravintola Tórshavnin satamassa. Illallislistan pääruoat maksavat noin 35–50 euroa (Undir Bryggjubakka 3, thetarv.fo).

Koks on saariston paras fine dining -ravintola ja ensimmäinen, joka on saanut Michelin-tähden. Noin 230 euroa maksavan maistelumenun tähtiä ovat lammas, hummerit ja simpukat. Pöytä on varattava ajoissa (Frammi við Gjónna, Leynavatn, koks.fo).

Maksaminen

Tanskalle kuuluvalla saaristolla on laaja itsehallinto. Maksaa voi sekä Tanskan että Färsaarten kruunuilla, ne ovat samanarvoisia. Luotto- ja maksukortit toimivat miltei joka paikassa
(visitfaroeislands.com).

Paikallista ja kansainvälistä keittiötä yhdistelevä tyylikäs Fútastova-ravintola sijaitsee yli 300 vuotta vanhassa puutalossa.