Merituuli hilux web d18d5ba3 2215 4d12 b1fe cc71bc9447f5 s1170x600 q80 noupscale

Rohkea ruuan rakastaja

Ruokayrittäjä Meri-Tuuli Väntsi on oppinut luottamaan omaan näkemykseensä niin makujen yhdistämisessä kuin uuteen heittäytymisessä.

Aloitetaan makkarasta. ”Mieluummin laadukasta, käsin valmistettua makkaraa kerran viikossa kuin jauhelihaa joka päivä.” Ruoka­yrittäjä ja tv-kokki Meri-Tuuli Väntsin suhde kokkaamiseen on omistautunut ja mutkaton. Suurpiirteinen kuori kätkee sisälleen tarkasti mietityn mission.

”Tiedän, että lihan syöminen ei ole trendikästä. Mutta rakastan lihaa ja haluan opastaa siihen, miten lihaa voi syödä vähemmän ja laadukkaammin. Esimerkiksi savupalvilla voi maustaa pastan tai padan.”

Väntsin ruokafilosofiassa tekemisten on oltava perusteltuja. ”En ymmärrä valmiiksi suikaloidun lihan, kalan tai kasvisten myymistä. Valmiiksi pilkotut ainekset kun eivät kypsy meheviksi ja paistu samalla tavalla kuten vaikkapa liha, jossa rusto ja rasva ovat tallella.”

Laadukkaan pientuottajan huolella valmistamassa makkarassa tiivistyykin Väntsin ruokafilosofian moni viipale: käsityöläisyys, kokonaisen ruhon käyttäminen ja makujen tarkka tasapaino.
 

Kameroita ja cateringia

Televisio-ohjelmista tuttu Väntsi on työskennellyt ruoan parissa päätoimisesti kahdentoista vuoden ajan. Tie alalle alkoi jo 14-vuotiaana pizzojen paistamisella, jonka parissa hän viihtyi neljänä kesänä. Todellisuudessa rakkaus kokkaamiseen syttyi jo paljon aiemmin, kotona.

”Vanhempani ovat aina kokanneet paljon. Ennen kuin muutin omilleni, luulin että kaikki osaavat laittaa ruokaa.”

Väntsi opiskeli vaatealan ammattikorkeatutkintoa, mutta ala ei tuntunut omalta. Hän kertoo nauraen tajunneensa, että juuri vaatteiden suunnitteleminen ei onnistunut. ”Mutta myynti ja markkinoiminen oli se, mitä osasin.”

Sitten ystävä kehotti häntä hakeutumaan MoonTV:n konemusiikkiohjelman koekuvauksiin. Vaikka esiintyminen ei ensin houkutellut, työ kameran edessä osoittautui luontevaksi. Ohjelma on seurannut toistaan.

Eräällä työkeikalla Väntsi kummasteli, miksi mainoskuvauksissa oli tarjolla pahaa kahvia ja kehnoja voileipiä. ”Kun ne leivät voisi samantien tehdä herkullisiksi.” Ajatukselle oli bisnestilausta, joten mainoskuvausten catering ui juontotöiden lomaan.

Matematiikkaa ja menuita

Nyt Väntsin työssä yhdistyvät ruoka, viestintä ja brändääminen.

Väntsi toimii konsulttina ruoka- ja mediayrityksille. ”Rakastan myymistä, menuiden suunnittelemista ja tarjousten tekemistä. Kokkaamisessa yhdistyvät matematiikka, kemia ja luovuus.”

Vaihteleviin töihin kuuluu esimerkiksi menuiden ja reseptien suunnittelua, bloggaamista, ruokien ideoimista ja stailaamista mainoksiin sekä ruokaohjelmien ohjastamista.

Väntsi neuvoo ohjelma- ja mainostuotantoja vaikkapa silloin kun on tiedettävä, kuinka kauan kokonaisen broilerin kypsentäminen kestää tai millainen ruoka toimii lähikuvissa.

Kotikokkeja hän kannustaa harjoittelemaan kärsivällisesti. ”Reseptin tarkka noudattaminen ei ole aina se juttu, kun esimerkiksi uunit ja raaka-aineet ovat aina erilaisia.”

Jokainen kokkauskerta on omansa ja ammattilaisillekin sattuu yllätyksiä. Niinpä rentous, kokeileminen ja vaihtelusta nauttiminen ovat avainasemassa.

Nyt kesällä MTV3:lla pyörivän ”Samassa liemessä”-ohjelman ja saman nimisen kirjan Väntsi on toteuttanut työparinsa Pipsa Hurme­rinnan kanssa. Hurmerinnan kanssa Väntsi vetää myös Radio Helsingin Ruokatunti-ohjelmaa.

Vastapainoa työlle Meri-Tuuli Väntsi löytää matkustamisesta ja luonnosta.

Sopivasti hapokasta

Toyota Hiluxin suorakulmion mallisen avolavan äärellä Väntsi miettii, että sinne olisi kätevä pakata catering-keikan kamat. Cateringia Väntsi tekee nykyään aiempaa vähemmän, mutta hän nauttii kun saa keikoilla kehittää vapaasti omia kokkaamisvisioitaan. Kokemus on kasvattanut omaan näkemykseen luottamista.

Nyt kyytiin pakattavissa piknikeväissä on Väntsin ruualle ominaista värikkyyttä ja välimerellisyyttä: lime-tähtianissiirapilla ryyditettyä hibiskuksenkukkamehua, nizzan salaatilla ja sinappisella vinaigretella täytettyä leipää sekä gazpacho-keittoa, josta löytyy jalapenoa, ananasta, korianteria ja kevätsipulia. Niin, ja tietysti myös makkaraa, tuoreelta Budapestin-reissulta.

Väntsi kaipaa makujen tasapainoon usein hapokkuutta. ”Mihin etikan käyttö on unohtunut suomalaisilta?”

Omasta ravintolasta Väntsi ei haaveile. Mutta yhden salaisen unelman hän paljastaa. ”Viinibaari, jossa olisi juustoja ja raakoja sekä pikkelöityjä kasviksia. Ranskalaisia ja espanjalaisia makkaroita.” Hän haluaisi myös oppia palvaamista sekä kuivamakkaroiden ja pateiden valmistamista.
 

Pelottomasti peräkärryn kanssa

Pizzaa ja ajamista Väntsi rakastaa niin paljon, että mikäli tie tämän hetkisten töiden kanssa kääntyy pystyyn, vaihtoehtoja on kaksi: ryhtyä pizzayrittäjäksi tai ajaa taksikortti.

Ratissa Väntsi on varmaotteinen. Hän kiittelee mainoskuvaushommissa kertynyttä rohkeutta ja työkulttuuria, jossa mikään ei ole mahdotonta.

”Aina voi oppia uusia taitoja. Olen oppinut esimerkiksi peruuttamaan peräkärryn kanssa.”

Vastapaino työlle löytyy matkustamisesta ja metsästä, etenkin sienestämisestä. Mökille miehen, puolitoistavuotiaan pojan ja kahden kissan kanssa hurautetaan Iitin maatilatorin kautta.

Kun makkaroihin hullaantuneesta ruoka-ammattilaisesta kertovan jutun aloittaa makkarasta, sen ympärille on parasta solmia myös päätössanat.

Väntsin matkoilla kulkee aina mukana kaunis korsikalainen linkkuveitsi, käsityötä sekin. Ehkä arvasitte jo, että Väntsi nimittää sitä makkaraveitsekseen. T+


KUKA?

Meri-Tuuli Väntsi

  • Ikä: 37
  • Ammatti ja ura: Ruokayrittäjä ja tv-kokki. Työskennellyt kahdentoista­ vuoden ajan ruoan parissa kirjoittajana, konsulttina, juontajana ja catering-yrittäjänä. Tuttu tv-ohjelmista Köyhät Ritarit, Huvila&Huussi, Saran ja Meri-Tuulin metropolit, Junior MasterChef ja Samassa liemessä.
  • Koti ja perhe: Asuu Helsingissä aviopuolisonsa ja puolitoista­vuotiaan poikansa kanssa.