430847  925799c6 5403 4611 b841 6d8f7eb4be46 s1170x600 q80 noupscale

WRC: Minuuttiaikataulu myös keittiössä

Toyotan WRC-tiimin kokit paiskivat osakilpailun aikana töitä varhaisesta aamusta iltamyöhään.

Kun Toyotan rallikaravaani suhaa maailmankolkasta toiseen, keittiö kulkee aina mukana yhdessä kuorma-autossa. Keittiöauton saapuessa ralliviikon aluksi kohteeseen alkaa hämeenlinnalaisen Mikko Ojantaustan työ. Hän vastaa yhdessä kollegansa Tonis Pinduksen kanssa Toyotan 80–90-henkisen työntekijäjoukon ruokkimisesta osakilpailujen aikana. Lisäksi catering-tiimissä on salin puolella kaksi työntekijää.

Työ vaatii suunnitelmallisuutta, mutta koti-Suomessa ei vielä paljon voi tehdä. Yleensä Ojantausta ja hänen kollegansa istuvat rallia edeltävällä viikolla pari tuntia yhdessä ja miettivät suuntaviivoja seuraavan viikon ruokalistalle. Tavoitteena on aina heijastaa menussa paikallista ruokakulttuuria.

”Esimerkiksi tänä vuonna Argentiinassa grillattiin paljon, koska siellä liha on iso juttu. Turkissa taas otettiin paikallinen kebabmestari höyläämään kebabia viikon viimeiselle lounaalle.”

Kokkien työn hektinen vaihe alkaa heti maahan saapumisen jälkeen, kun viikon aikana tarvittavia raaka-aineita ryhdytään haalimaan eri puolilta kisapaikkakuntia.

”Yleensä kysymme paikan päällä joko paikallisilta tai paikallisista ravintoloista, mistä raaka-aineita kannattaa hankkia.”
Homman toimivuudessa on isoja eroja maiden välillä. Esimerkiksi Ruotsissa paikallinen tukku otti yhteyttä etukäteen ja tarjosi kuljetusta ennakkotilauksella. Argentiinassa taas tukkuliikkeitä ei samalla tavalla ole, ja ruokia piti käydä ostamassa eri marketeista.

Toyota GAZOO Racingin keittiötiimi on asettunut Portugalin rallin huoltoalueelle.

Feta on kuskien suosikki

Kokkitiimin tärkeimmät asiakkaat ovat kuljettajat, joita on palveltava minuuttiaikataululla. Heille valmistetaan kisapäivien pääaterioilla omat lautaselliset ruokaa. Usein kuskeille tarjoillaan lounaalla kalaa tai kanaa ja päivällisellä esimerkiksi pihviä. Riisi, pasta ja salaatti ovat perustarpeita kaikilla aterioilla.

”Feta on kaikkien kuskien suosikki, ja sitä he söisivät vaikka koko ajan”, Ojantausta paljastaa.
Kuskeille tehdään reiteille välipaloiksi smoothieiden lisäksi eväsleipiä. Tätä tarkoitusta varten Ojantausta kuskaa aina muutaman pussillisen ruisleipää mukanaan Suomesta.

Kokit tekevät kaiken aikaa tiivistä yhteistyötä kuskien fysioterapeuttien ja henkilökohtaisten avustajien kanssa. Sitä kautta myös kuskien erikoistoiveet välittyvät keittiöön.

”Välillä joku haluaa rusinoita, ja esimerkiksi kuumissa olosuhteissa voi olla tarjolla vesimelonia.”

Keittiössä on osattava soveltaa

Yllätykset kuuluvat rallin lisäksi myös keittiöön. Pakastin, kylmiö ja tiskikone ovat reissun päällä hajonneet monta kertaa, ja se aiheuttaa ylimääräisen jännitysmomentin ruuanvalmistuksen. Toisaalta olennainen osa kokin työtä on varautua kaikkeen ennalta ja soveltaa tarvittaessa.

”Jos vaikka jotakin raaka-aineitta ei saadakaan, pitää korvata se jollain toisella. Siksi esimerkiksi ruokalistaa täytyy pitää auki periaatteessa viikon loppuun saakka.”

Kisan aikana kokkien työpäivät ovat 14–15-tuntisia. Aamupala saattaa olla rallin aikatauluista riippuen jo viideltä ja päivällinen iltakuudelta.

Kun Ojantausta pääsee takaisin hotellille illalla kahdeksan–yhdeksän maissa, ei hän oikeastaan ehdi ja jaksa tehdä muuta kuin käydä suihkussa ja soittaa kotiin. Sitten on mentävä nukkumaan, sillä herätys saattaa olla seuraavana aamuna jo neljältä.

”Viikko on niin työntäyteinen, että siinä ehtii omistautua vain ja ainoastaan rallille.”

Mikko Ojantausta (vas.) ja kokkikollega Tonis Pindus keittörekan ovella.

Pienetkin asiat vaikuttavat

Ojantausta on vetänyt Toyotan rallitallin ruokahuoltoa nyt reilun vuoden ajan. Kaikkein suurimman vaikutuksen häneen on tehnyt se, kuinka ison työn koko tiimi eri alojen osaajineen tekee sen eteen, että kuskit pystyvät ajamaan autoa parhaissa mahdollisissa olosuhteissa.

”Se on käsittämätöntä, miten pienetkin ajamisen ulkopuolella tapahtuvat asiat vaikuttavat.”
Hyvien palautteiden ja kiitosten lisäksi hänelle itselleen paras tunne tulee siitä, kun kisaviikko kokonaisuutena sujuu ruokahuollon näkökulmasta hyvin.

”Ajattelen niin, että yritän tekemisemme kautta saada hyvän fiiliksen koko tiimille. Kun tiimi on tyytyväinen ruokaan ja heillä on hyvä olla, se välittyy heidänkin tekemiseensä.”