388418  6c1b2c3a de96 4cdb 9e8e 94dbbe4bf267 s1170x600 q80 noupscale

Tutkittu juttu: Muotimaailma vaikuttaa autojenkin väreihin

Valkoinen on suosituin auton väri maailmalla, ja nyt sen suosio kasvaa myös Suomessa.
Ilmiön takana on muotimaailma.

Suomalaiset ovat varsin harmaata kansaa autojensa värien suhteen. Suomessa nimittäin suositaan harmaita autoja, selviää Liikenteen turvallisuusviraston Trafin tilastoista.
Toiseksi eniten suomalaiset ajavat punaisilla ja kolmanneksi eniten sinisillä autoilla. Värit ovat pysytelleet suomalaisten autojen kärkikolmikossa koko 2000-luvun.
Maailman suosituin auton väri on valkoinen. Sen suosio on kasvanut viime vuosina myös Suomessa, samoin mustien. Kaikkein vähiten näkee keltaisia autoja.


Autoalan Keskusliiton toimitusjohtajan Pekka Rissan mukaan raha ratkaisee monesti auton värin: perusvärit saa yleensä ilman lisämaksua. Lisäksi niiden suosiota selittää jälleenmyyntiarvo.
”Räikeät värit eivät välttämättä ole vaihtoautokaupassa hyvä asia. Kuluttajat ovat hintatietoisia, mikä ohjaa auton värivalintaa.”
Toinen selitys löytyy muotimaailmasta, kertoo Autotuojat ja -teollisuus ry:n toimitusjohtaja Tero Kallio.
”Autonvalmistajat seuraavat muotimaailman trendejä ja tuovat uudet trendivärit yleensä ensin erikoisempiin malleihin. Niistä ne siirtyvät tavallisiin perheautoihin. Nyt pastellivärit ja vihreä ovat nousussa.”


Moni lämpimissä maissa asuva valitsee valkoisen auton käytännön syistä: valkoinen väri pitää auton viileämpänä kuin tummat värit. Kallion mukaan musta on Suomen oloissa epäkäytännöllisin.
”Musta on kaunis puhtaana ja vahattuna, mutta edes valkoisessa autossa lika ei näy yhtä hyvin.”
Harmaan suosiota selittää niin ikään käytännöllisyys. Punaisen ja sinisen yleisyyttä onkin vaikeampi selittää. Aalto-yliopiston väriopin vanhempi yliopistolehtori Harald Arnkil veikkaa, että punaisessa houkuttelevat mielleyhtymät maskuliinisuuteen ja voimaan, punaisiin urheiluautoihin.
”Sininen hukkuu kaamokseen. Ehkä se kuvastaa suomalaisen halua olla pröystäilemättä. Sininen koetaan varmaksi väriksi.”