Istock 530867047 aloitusjpg b5d22f94 57fa 4c4c 8e44 c5ff77cef4fa s1170x600 q80 noupscale

Miten huollatan hybridiautoa?

Osa autoilijoista ajattelee, että hybridiauton huollattaminen on kallista ja akut eivät kestä Suomen vaativissa olosuhteissa. Kysyimme asiantuntijalta, mikä on totuus.

1. Pitääkö hybridiautoja huollattaa useammin kuin muita autoja?
 

”Ei tarvitse. Toyotan hybridiautoilla on normaali vuoden tai vaihtoehtoisesti 15 000 kilometrin huoltoväli aivan kuten muissakin bensiini­malleissamme.”

2. Onko hybridiautojen huoltaminen kalliimpaa kuin bensa- ja diesel­autojen?

”Hybridiautojen perushuollon kustannukset ovat samalla tasolla muihin bensiinimalleihin verratessa ja dieselautoihin verrattuna alemmat. Useista hybrideistämme puuttuu käyttöhihna, ja perinteinen vesipumppu on korvattu sähköisellä, mikä pienentää ylläpitokuluja. Niissä ei ole myöskään perinteistä generaattoria, käynnistintä eikä kytkintä, joten näidenkään huoltokustannuksia ei ole. Lisäksi liike-energian talteenotto vähentää jarrupalojen kulumista merkittävästi. Kuluvia osia täytyy vaihtaa siis harvemmin.”

3. Miten hybridiautojen huolto-ohjelma eroaa muista autoista?

”Hybridiautojen huolto-ohjelma on liki sama kuin vastaavissa bensiinimalleissa. Hybridimalleissamme huoltokohteita on hieman vähemmän kuin autoissa, joissa on perinteistä tekniikkaa. Määräaikaishuolloissa tehtävä hybridiakkutesti on käytännössä ainoa merkittävä lisä hybridiautojen huolto-ohjelmaan.”

4. Minkälaista erikoisosaamista hybridien huoltaminen vaatii?

”Esimerkiksi ilmastointi ja jarrujen tehostus vesipumpun lisäksi toimivat hybridissä sähköllä ja jarrunesteet vaihdetaan erityisellä testauslaitteella. Jokainen Toyota-mekaanikko käy huoltolisenssikoulutuksen, joka antaa eväät niin perinteisten bensiiniautojen kuin hybridiautojenkin huoltoon. Heillä tulee olla hyväksytysti suoritettuna SFS6002-sähkötyöturvallisuuskoulutus ja mallikohtainen tuotetuntemus.”

5. Huoltavatko kaikki Toyota-merkkihuollot hybridejä?

”Kyllä. Hybridiauton voi viedä huollettavaksi mihin tahansa Toyota-merkkihuoltoon.”

6. Kuinka usein hybridiauton akku pitää vaihtaa?

”Hybridiautossa on kaksi akkua: normaali 12 voltin lyijyakku ja korkeajännitteinen hybridiakku. Kummallakaan akulla ei ole ennalta määriteltyä vaihtoväliä. Siinä missä hybridiakku on suunniteltu kestämään auton koko eliniän, lyijyakun kunto heikkenee tyypillisesti 5–6 vuoden jälkeen.”

 

7. Mitä Toyotan hybridiakkuturva tarkoittaa?

”Osa ajattelee, että hybridiakku hiipuu muutamassa vuodessa. Näin ei ole. Toyota on valmistanut yli 12 miljoonaa hybridiautoa, ja hybridiakut ovat osoittautuneet luotettaviksi. Siksi kaikissa maahantuomissamme hybridiautoissa on hybridiakkuturva. Se on voimassa kymmenen vuotta tai ­350 000 kilometriin asti. Turvan edellytyksenä on, että auto huolletaan valtuutetussa Toyota-merkkihuollossa huolto-ohjelman mukaisesti ja autolle suoritetaan onnistuneesti hybridiakkutesti. Tällöin turva aktivoituu seuraavan huoltovälin ajaksi. Määräaikaishuollot ovat tästäkin syystä tärkeitä. Jos hybridiakku hajoaa turvan voimassaoloaikana, vaihdamme akun maksutta. Akkuturva siirtyy myös auton seuraavalle omistajalle ilman lisäkustannuksia.”

Kysymyksiin vastasi Toyotan tekninen päällikkö Jarno Kuusisto.