Katsastus 5baa999b 368e 4d70 becf 2e403971e511 s1170x600 q80 noupscale

Kesä tuo katsastuksiin uuden rytmin

1. Millä tavoin katsastusväli muuttuu henkilöautoilla? Entä pakettiautoilla?

”Isoin muutos on, että katsastusväli harvenee. Toukokuun 20. päivän jälkeen hankittu uusi auto on katsastettava viimeistään neljän vuoden kuluttua käyttöönottopäivästä. Sen jälkeen katsastusväli on kaksi vuotta. Yli 10-vuotiaat autot katsastetaan edelleen joka vuosi.”

 

2. Miten uuteen järjestelmään käytännössä siirrytään?

”Siirtymä hoituu pitkälti normaalien määräaikaiskatsastusten yhteydessä, joiden perusteella määräytyy seuraava katsastusaika. Jos auton nykyinen katsastuskausi päättyy ennen 20. toukokuuta, siirrytään uuteen rytmiin ensi vuoden katsastuksen yhteydessä. Toukokuun 20. päivänä tai sen jälkeen katsastetut autot siirtyvät suoraan uuteen järjestelmään.”

 

3. Mitä tarkoittaa käytetyn auton rullaava katsastusajankohta?

”Rullaava järjestelmä antaa mahdollisuuden aikaistaa katsastusta itselle sopivampaan ajankohtaan. Tätä voi hyödyntää, jos auto on esimerkiksi osan vuodesta pois liikenteestä tai sen haluaa myydä eteenpäin juuri katsastettuna. Samalla tavoin myös ostajalla on mahdollisuus vaatia käytetylle autolle uutta määräaikaiskatsastusta, vaikka varsinaiseen katsastuspäivään olisi vielä aikaa. Myös harrasteautot, joiden käyttöönottopäivän mukainen katsastusajankohta osuu talvikuukausille, voi jatkossa katsastaa ennen ajokauden päättymistä. Näin auto on valmis tien päälle heti seuraavana keväänä.”

 

4. Muuttuvatko katsastuskriteerit? Ollaanko entistä tarkempia?

”Tästä on ollut paljon puhetta ja myös väärinkäsityksiä. Muutamissa yksittäisissä tarkastuskohteissa kriteerejä on hieman kiristetty, mutta niissäkin päähuomio on nimenomaan ajoneuvon turvallisuudessa ja siihen liittyvässä tekniikassa. Yksittäisen palaneen polttimon takia ei autoa jatkossakaan hylätä.”

 

5. Mistä ja miten oman auton katsastusajan voi tarkistaa? Millaisia sanktioita tulee unohduksesta?

”Oman auton katsastusajan voi tarkistaa Trafin nettisivuilta tai rekisteröinti-todistuksesta, jos sellaisen on vielä itselleen halunnut. Tieto löytyy myös katsastus- todistuksesta, jonka saa aina mukaansa katsastuksesta. Vanhasta neljän kuukauden katsastuskaudesta luovutaan, ja auto on katsastettava viimeistään kuukauden kuluessa virallisesta katsastuspäivästä. Laiminlyönnistä seuraa nykykäytännön tapaan käyttökielto.”

 

6. Harveneeko katsastusasemaverkosto?

”Uudistuksen jälkeen käyttöönotettavalle uudelle autolle tulee kymmenen vuoden kuluessa kolme katsastusta nykyistä vähemmän. Tien päällä jo olevilla autoilla on puolestaan 1–3 katsastusta aiempaa vähemmän. Tämä pudottaa katsastusmääriä lähivuosien aikana noin 15 prosenttia, ja aika näyttää, kuinka se vaikuttaa katsastusasemaverkostoon. Syrjäiset ja hiljaiset asemat ovat luonnollisesti muita tiukemmilla.”

 

7. Onko Suomi katsastusten osalta linjassa muiden eurooppalaisten maiden kanssa?

”Katsastusdirektiivi määrittää tietyn minimitason, jossa on kuitenkin tilaa kansallisille variaatioille. Uusien autojen katsastuskäytännöissä olemme jatkossa direktiivin minimitasolla eli ensimmäinen katsastus on neljän vuoden kuluttua. Vanhempien autojen katsastusväli on sen sijaan edelleen minimivaatimusta tiheämpi. Perusteina ovat iäkäs autokanta sekä erittäin vaihtelevat ajo-olosuhteet, jotka laittavat autojen tekniikan koville.”